Elke dinsdagmorgen van tien tot elf en op zondagmiddag van half een tot drie is zwembad De Parrel het domein van vrouwen. De meesten zijn moslima, maar ook andere dames die, om welke reden dan ook, niet willen of kunnen zwemmen met mannen zijn welkom. Hier hebben ze de gelegenheid in beslotenheid te leren zwemmen, diploma’s te halen en ook recreatief te zwemmen.
We hebben het over Zwemmen Speciaal. Dit onderdeel van de Groninger zwemsportvereniging TriVia bestaat al meer dan vijftien jaar en is opgericht samen met Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn.
Fadime Aras (49) is een van de drijvende krachten achter Zwemmen Speciaal, dat volledig gerund wordt door vrijwilligers. Tien jaar geleden kon Fadime zelf nog niet zwemmen. Ze was zelfs bang voor water. Op aanraden van artsen begon ze toch met zwemmen vanwege reumatische klachten. Van het een kwam het ander, ze haalde diverse diploma’s en ook instructeursdiploma’s. Nu geeft ze bij TriVia les aan kinderen en ook aan de leden van Zwemmen Speciaal. Vriendinnen en familieleden van elders neemt ze wel eens mee naar De Parrel: “Dan zijn ze haast jaloers dat ze zoiets bij hen in de buurt niet hebben.”
Wilma Luttje (65) vindt Zwemmen Speciaal een prachtig voorbeeld van een vriendelijk sportklimaat. Luttje heeft een lange zwemgeschiedenis bij TriVia, onder meer als waterpoloster. Nu is ze vertrouwenspersoon bij de vereniging en vanuit die hoedanigheid sinds dit jaar ook coördinator positief sportklimaat. Als vertrouwenspersoon heeft ze haar jaarverslag van 2022 net ingeleverd. Trivia heeft ruim 800 leden en vier vertrouwenspersonen. Zij zijn met elkaar slechts twee keer ingeschakeld vorig jaar. Zwemmen is van zichzelf al een vriendelijke sport, meent Wilma. Maar elke melding is er natuurlijk een te veel. Als coördinator positief sportklimaat is ze bezig de verschillende afdelingen van de vereniging door te lichten. “Ik kijk bijvoorbeeld naar hoe de interactie tussen trainers en leden verloopt, tussen trainers en ouders en trainers onderling. En hoe is de sfeer in de kleedkamer? Welk gedrag willen we wel en niet zien?” Gevraagd naar voorbeelden zegt Luttje dat het maken van TikTokfilmpjes en andere filmpjes in de kleedkamer niet is toegestaan. Ook streeft de vereniging ernaar dat onderlinge aanvaringen worden uitgepraat. “Vooral meiden kunnen nog wel eens kiften. Als je dat niet uitpraat kan het een veenvuurtje worden.”
Inspirerend vindt Luttje de sfeer waarin de deelneemsters aan Zwemmen Speciaal sporten. Kinderen tot zeven jaar mogen gratis meekomen. Als de moeders zwemles hebben is er kinderopvang aanwezig, tijdens het recreatief zwemmen spartelen de vrouwen en hun kids samen. Luttje: “Zo hebben de kinderen ook een zinvolle besteding, zijn ze van straat, en ze doen iets met de moeders. De zwemuren zijn voor veel dames een echt uitstapje.”
Fadime Aras is trots op de zwemsters van Zwemmen Speciaal. Vaak hebben zij heel wat te overwinnen. Er zijn er bij die bootvluchteling waren en bang zijn voor water. De overgang van het ondiepe bassin naar het diepe kan ook een horde zijn. “Maar ze halen allemaal hun diplom