Sport050
Nieuws
Basisschool De Wingerd start met zwemles

Basisschool De Wingerd start met zwemles

Speciaal onderwijs school De Wingerd is gestart met zwemles voor een groep leerlingen in Kardinge. Dit in navolging van het succes van de school zwemlessen op de W.A. van Liefland school waar vorig jaar een pilot is gestart.

De wachtlijsten voor kinderen met een beperking voor het volgen van zwemles is erg lang, waardoor veel kinderen nog niet op zwemles zitten. En belangrijkste. Hierdoor ook niet zwemvaardig, laat staan zwemveilig zijn.

Kleine groepjes
Voor kinderen met een beperking is het nodig om in kleine groepjes en of één op één zwemles te krijgen en duurt het halen van een diploma/certificaat een stuk langer dan bij kinderen zonder beperking. In combinatie met dat er minder zwemaanbieders zijn die deze één op één lessen aanbieden zijn de wachtlijsten nog langer dan bij reguliere kinderen en lossen deze wachtlijsten ook minder snel op. Ook tekorten aan zwembadwater en zweminstructeurs voor deze doelgroep speelt een grote rol.

'Het was fantastisch!'

Redain, leerling De Wingerd

Afgelopen half jaar heeft Ellen Wollerich, de beweegcoach inclusief sporten en bewegen onder 12 speciaal basisonderwijsscholen in nauwe samenwerking met Herman Rijsdijk (Vereniging Sport en Gemeenten) in opdracht van de gemeente geïnventariseerd wat de stand van zaken was onder de leerlingen. Met deze opgehaalde gegevens gaan we aan de slag om te verkennen welke oplossingen er mogelijk zijn en in gang gezet kunnen worden.

Vanaf afgelopen week gaat een groep van de Wingerd één keer per week naar het zwembad in Kardinge onder begeleiding van zweminstructeurs. Een mooie tweede stap in de richting om meer kinderen met een beperking zwemvaardig te krijgen, met als doel dat ze zich sowieso in een noodsituatie weten te redden in het water.

Schoolzwemmen WA Van Liefland

Foto: Schoolzwemmen W.A. van Liefland school